Vážení přátelé včelaři ze Středočeského kraje

Po roční odmlce v důsledku krajských voleb na podzim 2020 a pandemie COVIDu 19 se na přání řady jednotlivých včelařů i včelařských spolků vracíme s oblíbeným projektem Hrr na mor. 

Okolnosti zmíněné výše přinesly řadu změn do našich životů a ne všechny byly nebo jsou negativní. 

Například, změny v zastupitelstvu Středočeského kraje se odrazily ve vstřícnosti, s jakou se nové politické vedení Krajského úřadu staví k podpoře středočeských včelařů. Realizační tým projektu Hrr na mor získal historicky největší dotaci na realizaci 4. ročníku kampaně zaměřené na osvětu a potíraní MVP v kraji. Díky ní budeme moci vyšetřit doposud nejvyšší počet vzorků a současně nabídnout řadu novinek, které mj. zjednoduší a zefektivní administraci sběru vzorků. Vaše zapojení do kampaně tak bude ještě snadnější než v minulosti.

Kampaň bude oficiálně spuštěna 15. února 2022. V prvním únorovém týdnu dostanete do vašich schránek dopisy s detailními instrukcemi, jak si nechat vyšetřit směsný vzorek měli na MVP v rámci kampaně Hrr na mor 2022. 

Vzorek pro vyšetření na MVP si můžete připravit už nyní. Až budete ometat podložky po posledním ošetření včelstev proti varroáze, smetenou měl dobře usušte a uschovejte v suchu a chladu až do doby, kdy bude čas ke zpracování a odevzdání vzorku na vyšetření. Návod na přípravu vzorku pro vyšetření najdete zde. A pokud jste už podložky ometli, nic se neděje, vzorek pro vyšetření si můžete stejně dobře připravit i po odběru zimní měli pro vyšetření na varroázu.

Sběr vzorků prostřednictvím Sběrných míst dozná jen malé změny k lepšímu. Stejně jako v předcházejících ročnících také budete mít možnost objednání Individuálního protokolu za příplatek. Opět Vám bude k dispozici i Poradna MVP, která bude připravena odpovědět na všechny vaše dotazy související s kampaní a MVP. Aktuální informace najdete, jako vždy, na těchto stránkách.

Těšíme se na vaše aktivní zapojení do kampaně Hrr na mor 2022.

Realizační tým kampaně Hrr na mor 2022

Dana Belušová

Martin Kamler

Rosťa Ovčarik

Preventivní  a osvětovou kampaň Hrr na mor 2022 finančně podporuje